Cara hendak tahu Juzu' di muka surat mana.

 BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
 
 
Siapa nak tahu,aqilah baru belajar di FACEBOOK..Ini tentang cara hendak membuka muka surat pada juzu'.. seperti juzu' 31,30,15 dan sebagainya..Attention!/Perhatian! ini untuk yang pandai matematik jer..Ini semua allah sahaja yang mengajar kita mendidik kita dan sebagainya..
 

ok..sekarang mari kita belajar.

contoh 1:
Kalau kamu semua nak buka juzu' 14 macam ini,kita buat jalan kira...
juzu' 14 - 1 = 13 kemudian kamu semua darab dengan dua sama dengan.. 13 x 2 =26
ok.. Selepas itu 26 itu tambah dua dekat depan(bergabung) contoh.. 26 bergabung dengan 2 =262
Jadi,cuba kamu semua buka al-quran muka surat 262 confirm(pasti) menjadi juzu' 14..


Haaa! menakjubkan?

ok sekarang ini kalau tak puas hati lagi..kita ambil contoh 2 pula...

Contoh 2:
Juzu' 2= 2 - 1 = 1
           = 1x 2 =2
Jadi..2 itu tambah lagi satu 2 = 22
cuba tengok al quran muka surat 22 Juzu' 2 kan?

Itulah allah yang maha mengetahui lagi maha bijaksana..allah maha  pencipta dan sebagainya.
Kalau macam itu,Nak bukak juzu' tersebut kena lah ingat formula...

wasalam...